גם השומן שלנו יכול להיות בריא יותר
חשבתם שפעילות גופנית קבועה מסייעת רק בהיבטים מסוימים? תחשבו שוב. הנה מחקר חדש שמצא תשובה שונה ומעניינת לשאלה למה בכלל כדאי לנו להתחיל לזוז
אבי יופה
ישנן סיבות רבות ומגוונות למה כדאי לשמור על הבריאות שלנו ולבצע פעילות גופנית באופן סדיר, החל משיפור מערכת הלב והריאה, דרך שמירה על משקל תקין ועד להפחתת רמות של דחק וחרדה. עתה מתברר שיש סיבה נוספת למה טוב להיות בריא: קבוצת מדענים מאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב מצאה כי התעמלות יכולה להפוך גם את רקמות השומן שלנו לבריאות יותר.
צוות המדענים בחן 32 מבוגרים הנמצאים תחת ההגדרה הרפואית של השמנת יתר. מחצית מהם ביצעו במשך תקופה של לפחות שנתיים, ארבע פעמים בשבוע, פעילות גופנית בדמות ריצה קלה או רכיבה על אופניים. חברי הקבוצה השנייה היו כאלה שלא התאמנו כלל, אבל דמו לחבריהם מהקבוצה הראשונה במאפיינים אחרים.
"מבחינה חיצונית חברי שתי הקבוצות נראו דומה. הם היו עם אותו אחוז שומן בגוף, מבנה הגוף היה דומה וכך גם המשקל", הסביר ג'ף הורוויץ, פרופסור למדעי התנועה בבית הספר לקינזיולוגיה של אוניברסיטת מישיגן ומי שהוביל את המחקר.
גם נתוני הגיל והמגדר היו דומים אבל דווקא בזמן שהחוקרים בחנו את רקמת השומן הבטני של הנבדקים, ממש מתחת לעור, הם מצאו הבדלים משמעותיים בין חברי הקבוצות השונות.
"מצאנו בקרב חברי הקבוצה שהתאמנה בקביעות יותר כלי דם ברקמת השומן הזו, וגם שאותה רקמת שומן היתה פחות קשיחה עם נטייה מופחתת לדלקתיות", פירט האן צ'יהון, אחד מעורכי המחקר שממצאיו פורסמו במגזין Nature Metabolism.
המחקר הראה עוד שחברי הקבוצה שהתאמנה הכילו יותר חלבונים מועילים ברקמת השומן שלהם, מה שהראה יחד עם הסימנים הנוספים שרקמת השומן בקרב המתאמנים היתה בריאה יותר לעומת הקבוצה שכלל לא התאמנה. שם לא נמצאו אותם ממצאים חיוביים שנמצאו קרב הנבדקים שהתאמנו בקביעות.
נתון נוסף שנמצא במחקר, הוא שרקמת השומן בקרב המתאמנים הצליחה להיות עם יכולת התרחבות גדולה יותר, וכך להציע יכולת אגירה רבה יותר של שומן מתחת לעור. משמעות הדבר היא, לדברי החוקרים, דווקא סימן לבריאות שכן שומן שנאגר מתחת לעור לא יגיע למקומות שבהם הוא עלול להוות סיכון כמו בכבד או בלב.
"ידוע שפעילות גופנית היא חיונית לשמירה על הבריאות", אומרת לימור ביגון, נטורופתית, אולטרא מרתוניסטית ומומחית בתזונה לספורטאים, "מעבר לירידה במשקל ושינוי בהרכבי הגוף (שומן/שריר) היא תורמת לשינוי במבנה רקמת השומן הגורר מספר השפעות חיוביות על הבריאות הכללית. גמישות ברקמת השומן מאפשרת תפקוד תאי טוב יותר ומפחיתה את הסיכון לנזק מכני לתאים. פעילות גופנית משנה את פרופיל האדיפוקינים (הורמונים וחלבונים יעילים יותר) המשתחררים מרקמת השומן. שינויים מטבוליים, ויסות תיאבון, והעלאת רגישות לאינסולין (הפחתת סיכון לסכרת מסוג 2) מסייעים בוויסות רמות הסוכר בדם. כך לבריאות מטבולית תפקוד חיסוני ובריאות כללית. אצל מתאמנים רקמת השומן התת-עורית יכולה להתרחב ביעילות ולאגור שומן עודף במקום בטוח יחסית ולמנוע הצטברות שומן ויצרלי (שומן סביב הכבד ואיברים פנימיים), המעלים את הסיכון לבעיות בריאותיות חמורות".