איך מתמודדים עם הקלוריות בחגים?
הארוחות עשירות הקלוריות כבר ממש מעבר לפינה, ואחרי חודשיים קשים במהלך הקיץ רבים חוששים מעלייה נוספת במשקל. אבל יש פתרון, והוא מתחיל קודם כל באיזון ובהבנה שהכי טוב הוא לתאם תחילה ציפיות עם עצמכם. וגם לצאת ולהתחיל להתאמן
אבי יופה
החודשיים האחרונים לא היו קלים: מצב ביטחוני קשה, מציאות כלכלית שמתחילה להשפיע על כולנו ומעל הראש חודשי הקיץ שבמהלכם ההורים היו צריכים להעסיק את הילדים.
כל אלה ועוד עלולים להביא לשינוי בדפוסי האכילה שלנו, לשחרור הרסן, ואיתו לעלייה במשקל. ועם זה לא מספיק החגים ממש מעבר לפינה, ואיתם הארוחות הגדולות ומלאות הקלוריות והחשש האם נצליח לעבור גם את התקופה הזו בלי להוסיף יותר מדי קלוריות.
"נתחיל מההבנה שחשוב לתאם עם עצמנו ציפיות, כלומר לא ניתן לצפות מעצמנו להתנהג כבימי שיגרה ולהיצמד לתפריט קבוע", מסבירה הדיאטנית הקלינית אורית אליתים, "מנגד זה לא אומר שאנחנו צריכים לשים בהמתנה את מה שכבר התחלנו עם הניסיון לחזור לשגרת אכילה. חשוב למצוא את האיזון בין השניים באופן שיהיה לנו אפשרי לביצוע. מבחינה מנטאלית אני מציעה לכל אחד לחשוב עם עצמו (או עם איש מקצוע) במה כן יתפנק בחגים".
אחת הדרכים להתמודד עם האכילה בחגים היא לשאול את עצמכם את השאלות הבאות: האם קיימים מזונות או ארוחות שבשגרה אנו נמנעים מהם אבל מאוד אוהבים והם נמצאים בחגים? האם זה קינוח או מנה פחות בריאה שמאפיינת את החג, או בילוי שכולל חוויה קולינרית מיוחדת?
"פה חשוב שמבחירה חופשית נאפשר לעצמנו לאכול זאת, ונשמור על ההנאה באכילה בתקופת החגים", מדגישה אליתים, "ברגע שאנו מגדירים לעצמנו מראש במה כן נחרוג בהמשך לתהליך שאנו עושים, לא נחווה את זה כמשבר אלא נבין שזה חלק מהמודעות שלנו לגבי איזון בבחירות".
עד כמה כדאי להגיע רעבים לארוחת החג? או שיש צורך להקפיד על אכילה מסודרת גם במהלך היום?
"אני ממליצה להימנע ממצבים שבהם אנו מרגישים רעב מוגבר. הרבה פעמים זה קורה כי 'שמרנו' קלוריות וניסינו להתאפק כדי לאכול יותר בארוחה מסוימת. את זה עושים על ידי שמירה על אכילת ארוחות מסודרות על פני היום עם דגש על מזונות משביעים. למשל לשלב ירקות, דגנים מלאים (לחמים מלאים, קינואה, כוסמת, בורגול, אורז, תפוחי אדמה, בטטה) וחלבונים - קטניות/עוף/דגים/ ביצים וכמובן פירות ואגוזים בארוחות קטנות.
"טיפ נוסף וחשוב הוא לשלב פעילות גופנית בשגרה. למי שכבר בתוך זה להמשיך גם אם יש שינויים עם לוח הזמנים של החגים, ולמי שעוד לא שם להתחיל בצעד קטן כמו הליכה של 20 דקות או הליכה עם שישה שירים שעושים לכם ממש טוב פעמיים עד שלוש בשבוע. פעמים רבות אנשים מורידים בערכה של הליכה קצרה ומחכים רק ליום שתהיה להם מוטיבציה לצאת לשעה שלמה או לאימון מפרך, וזו טעות חמורה. זכרו שאחד גדול מאפס, וכל שינוי מתחיל בצעד קטן. תחוו סיפוק גדול כשתחזרו מהליכה קצרה כזו ואז גם תעלה המוטיבציה להמשיך בפעילות. כמו כן משילוב הליכה אנו מרוויחים הפרשת הורמון בשם סרטונין המשפר את מצב רוח שלנו".
"שילוב של מצב רוח טוב והרגשת מסוגלות כי אתגרנו את עצמנו במשהו חדש וישים, מגביר את המוטיבציה לאכול בריא ומווסת יותר", מסכמת אליתים, "בסופו של דבר אין שפנים מתחת לכובע. מי שרוצה לעבור בשלום את תקופת החגים חייב למצוא את האיזון בכל המדדים של הבריאות, ולהסתכל על התמונה המלאה ופחות להתמקד בכל מה שפחות הלך או פחות בריא".