עד עתה המחקרים מצאו שני סוגים של קרן שמש שעלולות להזיק לנו, אבל לאחרונה עלה גם האור הכחול כגורם שצריך להתגונן מפניו לקראת חודשי הקיץ החמים. לכן לא כדאי לשכוח להימרח בקרם הגנה, ואם לא ידעתם איזה לבחור הכתבה הזו היא עבורכם
באמצע החודש הבא, סמוך לפתיחת הקיץ הרשמית, יציינו בישראל את שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם. על פי נתוני העמותה הישראלית לסרטן העור בכל חודש מאובחנים בישראל כ-1,000 חולים חדשים בסרטן העור (מלנומה), ומתים ממנה בכל חודש כ-15 בני אדם.
"מחקרים בינלאומיים מלמדים כי 90 אחוזים ממקרי המלנומה בעולם נגרמים כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לשמש", מסבירה ענבל כהן, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן העור, "כך שסרטן העור היא בין המחלות הבודדות שיש בכוחנו למנוע באמצעים פשוטים: העלאת המודעות והגברת החינוך וההסברה להתנהלות הנכונה בשמש. העמותה שמה לה למטרה להקטין את מספר החולים על ידי קידום התנהלות נכונה והגנה מפני השמש".
חינוך להתנהלות נכונה בשמש מתחיל בגיל צעיר אבל האם בני הנוער מודעים לנזקי השמש? לא ממש. לאחרונה אף הופיעה אופנה חדשה ומסוכנת בקרב הצעירים ברשת החברתית טיקטוק, שבמסגרתה מורחים על עצמם אנשים שמן שיזוף ויוצאים להשתזף במקום שבו נמדדת רמת הקרינה הגבוהה במדינה. זאת מבלי לחשוב יתר על המידה על הסיכונים שבאים עם החשיפה לשמש.
"העור שלנו חשוף לשמש ולנזקי הקרינה שלה כל הזמן", מפרטת ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, "קרני השמש העיקריות המזיקות הן UVA ו-UVB, וחלקן חודרות את הזכוכית (של חלון המשרד או המכונית), כך שגם אם אנחנו לא מרגישים את זה בזמן אמת – נזקי השמש בעור מצטברים. עד עתה ההתמקדות שלנו הייתה בשני אורכי גל עיקריים שנחשבו מזיקים לעור: קרני UVA, שאורך הגל שלהן נמצא בתחום שבין 320–400 ננומטר וקרני UVB, שאורך הגל שלהן הוא בתחום שבין 280–315 ננומטר. בשנים האחרונות מחקרים מצאו שהאור הכחול (שאורכו 400–450 ננומטר) חשוב לא פחות משני אורכי הגל האחרים. היה נהוג לחשוב שהאור הכחול נפלט רק ממסכים, אך רוב האור הכחול נפלט מקרינת השמש וחשוב להגן על העור גם מפניו".
עד כמה צריך להתגונן מפני הקרינה ה"כחולה"?
"האור הכחול הוא חלק מהאור הנראה, ועד לא מזמן היה נחשב לבטוח יותר, כי הפגיעה שלו היא בעיקר בעיניים – מה גם שהיה נהוג לחשוב שהוא נפלט רק ממסכים. אבל רוב האור הכחול נפלט מקרינת השמש, וחשוב להגן על העור גם מפניו. היום אנחנו יודעים שכדי להתמגן מהשמש אופטימלית, חשוב לבחור מסנן קרינה שמגן גם מפני האור הכחול".
איך בוחרים מסנן קרינה יעיל?
- מסנן הקרינה הטוב ביותר הוא זה שיימרח בקביעות על העור, ולכן הוא חייב להיות מותאם לסוג העור, במרקם נוח ונעים ושלא ישאיר מעטה לבן ודביק על העור.
- תשכחו מאורגני ופיזיקלי. מרבית מסנני הקרינה האיכותיים מכילים פילטרים משולבים, כדי שיוכלו להגן בצורה האופטימלית מפני כל סוגי הקרינה המזיקים לעור.
- אם יש לכם עור רגיש מאוד, שנוטה לאלרגיות יותר מהאדם הממוצע, מומלץ לפנות לרופא עור לאבחון ולהתאמה של מסנן קרינה, שלא יגרה לכם את העור (לרוב מינרלי בלבד).
- חפשו אריזה עם תו תקן, ואת תאריך התפוגה של מסנן הקרינה. ודאו שהוא מכסה גם UVA (זה צריך להיות מצוין בנפרד), גם UVB (זה יהיה ה-SPF) וגם אור כחול.
מומלץ להשתמש במסנן קרינה עם SPF 30–50 לפחות (לא צריך יותר מזה), כדי לקבל הגנה מקסימלית ואפקטיבית.