הורים? כך תישארו בחיים במהלך החגים

תקופת החגים מעלה בקרבנו תחושות מעורבות רבות לצד המשפחתיות האינטנסיבית והיעדר המסגרות של הילדים רגע אחרי שהחופש הגדול הסתיים. אבל אפשר לעבור את החודש הזה בשלום, כשהכל מתחיל בתיאום ציפיות בין כל בני הבית

החופש הגדול רק הסתיים וכבר אנחנו עומדים בפתחם של חגי תשרי, תקופה שמביאה עמה זמן משפחתי מרגש לצד מתחים ועימותים שעלולים לעלות בין בני הבית. "שולחן החג מעורר זיכרונות מתקופת הילדות ומהמשפחה הגרעינית שבה גדלנו", מסביר יואב רודניקי, פסיכולוג קליני ומנהל מרפאת ברה"ן ילדים ונוער של מאוחדת בגבעת שמואל, "כהורים, כשאנחנו מתיישבים בשולחן החג, לעתים מציפות אותנו חוויות העבר שלנו מהתקופה שהיינו ילדים. זיכרונות אלה עלולים לעורר מחשבות ורגשות מעורבים.

"תקופת החגים מסמלת גם את ראשיתה של שנה חדשה, ועל כן לעיתים היא מלווה במה שאנו מכנים 'חשבון נפש', זמן להתבוננות פנימית על השנה שחלפה ועל זו שעתידה לבוא. התבוננות זו עלולה להפגיש בין פערים של איפה חשבנו שנהיה לבין המציאות בפועל".

תקופה זו של החגים מלווה במפגשים משפחתיים רבים בשל הרצון בהידוק הקשרים ובקירוב, אבל לצד זאת ישנו גם קושי בשהות אינטנסיבית מדי יחד שעלולה להוביל למתחים.

"בנוסף למערבולת הרגשות אותה אנו חווים במהלך החגים תקופה זו יכולה להיות מאתגרת גם מבחינה מעשית, כשההורים נאלצים להתמודד עם העדר מסגרות לילדיהם ומתעורר הצורך להעסיקם ולגייס את מלוא המשאבים שלהם", מוסיף רודניקי, "הורים רבים עלולים למצוא את עצמם חסרי סבלנות ומוטרדים מכמות השינויים בלוחות הזמנים. כל אלה מהווים גורמי דחק עבורם שיכול לבוא לידי ביטוי בתגובות חסרות סבלנות או ברגזנות יתר".

אז איך אפשר לעבור את תקופת החגים בשלום? יואב רודניקי ממליץ תחילה על תיאום ציפיות בין כל בני הבית. "מומלץ לעדכן את הילדים בתוכניות הצפויות, איפה נחגוג השנה ועם מי", הוא מפרט, "ידיעה מוקדמת מורידה את הלחץ ומייצרת סדר ובהירות. כדאי לעדכן את הילדים מה אנחנו מצפים ומה חשוב לנו, 'אנחנו מארחים הרבה אנשים בערב ראש השנה', 'יכול להיות שיהיה קצת לחץ סביב הבישולים וההכנות', 'נצטרך עזרה ב...', או 'חשוב לנו שהבית יהיה נקי ומסודר, כולל החדר שלך'.

"מתן אחריות - ילדים מועצמים כשנותנים להם גם להיות חלק ולהשתתף. כך למשל, אפשר להגדיר את הילדים כאחראים על סידור שולחן החג. ליצור זמן איכות משפחתי ולקבוע עוגנים משפחתיים בלוח הזמנים. לצד זה, להקדיש חלק מהזמן של החופש גם בזמן איכות של ההורים, שיאפשר להם הפוגה מהימים האינטנסיביים של החופש.

"זכרו כי היערכות מוקדמת לתקופת החגים יכולה להכניס חווית שגרה וסדר, ולקדם את תחושת היציבות והביטחון של הילדים וההורים. במידה ותקופת החגים מעלה גם רגשות ותגובות התנהגותיות או גופניות שליליות, חשוב להכיר ברגשות ובתגובות אלו כלגיטימיות וטבעיות. בנוסף, חשוב להעביר לילדים מסר ברור שההורים נמצאים איתם כדי לעזור להם ולקשר בין השינוי ההתנהגותי או הרגשי לבין חווית השינוי בשגרה".

להטבות חגי תשרי לחצו כאן>>

* הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של ישראכרט בע"מ ו/או פרימיום אקספרס בע"מ ו/או ישראכרט מימון בע"מ ו/או הבנק המנפיק * אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל * טל"ח

Loading...