מישהו שומע אותי?

אנשים סביבכם מדברים בצורה לא ברורה? קשה לכם לשמוע אחרים כשהטלוויזיה ברקע? ייתכן שאתם סובלים מירידה בשמיעה. לכבוד יום השמיעה הבינלאומי קלינאית התקשורת כרמל כהן מסבירה איך מזהים את המצב החדש, וגם איך אפשר לחיות איתו

אבי יופה

אחד מהחושים החשובים ביותר שלנו הוא השמיעה, שמאפשר לנו לתקשר עם המשפחה, עם החברים, בעבודה ובעוד מצבים רבים במהלך היום. אבל מה קורה כשאנחנו מזהים ירידה בשמיעה והאם יש לנו מה לעשות בנדון?

"ירידה בשמיעה יכולה להיגרם מכמה סיבות", מסבירה כרמל כהן, קלינאית תקשורת בשטיינר מכשירי שמיעה, "יש את עניין הגיל, שכן ככל שאנחנו מתבגרים מתרחשים שינויים גופניים רבים שמשפיעים על מערכות רבות ובהן גם על השמיעה. מדובר בירידה שאנחנו מצפים לראות עם הגיל, גם כשהמצב תקין. היום, עם האוכלוסייה שהולכת ומתבגרת ותוחלת החיים שעולה, ההערכה היא שבקרוב כל אדם שני יסבול מירידה בשמיעה".

אם אתם מרגישים שכולם סביבכם ממלמלים או מדברים בצורה לא ברורה, או שאתם חווים קושי לשמוע אחרים כשרועש ברקע, ייתכן שאתם סובלים מירידה בשמיעה. אם, לדוגמה, הגעתם לבקר את ההורים שלכם ביום השמיעה הבינלאומי שצוין ב-3.3 והטלוויזיה בבית פעלה כל הזמן בקולי קולות, זה גם עלול להעיד על ירידה בשמיעה אצל אבא ואמא.

"עוד סיבה לירידה בשמיעה יכולה להיות חשיפה לרעש במקום העבודה לאורך שנים", מפרטת כרמל, "ישנן גם סיבות גנטיות או מצבים זמניים שתלויים בהולכה של הצליל ולא בירידה בשמיעה בשבלול. כשהסיבה היא חיצונית הבעיה יכולה להיפתר לפעמים בביקור אצל רופא אף, אוזן, גרון באבחון של דלקת או שעווה שהצטברה ויצרה פקק".

מה את ממליצה לעשות ברגע שאנשים חוששים שהם סובלים מירידה בשמיעה?

"דבר ראשון להתחיל את התהליך אצל רופא שיבדוק את האוזן ויראה אם מדובר במצב שדורש טיפול. יכול להיות שעצם הביקור והטיפול של הרופא ישפר את השמיעה, ויכול להיות שלא. ישנם גם טיפולים תומכי חיים כמו כימותרפיה, שאחת מתופעות הלוואי שלהם היא פגיעה בשמיעה. אם מאבחנים ירידה בשמיעה קלינאית תקשורת תמליץ על התאמה של מכשיר שמיעה".

אבל עוד לפני התאמת המכשיר כרמל ממליצה לעבור בדיקת שמיעה אחרי ביקור אצל הרופא במידה ואין שינוי. במידה והבדיקה תצא תקינה תקבלו לכל היותר כמה עצות איך לשמר את מצבכם הטוב, ובמידה שנמצאו ממצאים חריגים יש כמה דברים לעשות.

"אפשר להתאים את הסביבה לאנשים עם ירידה בשמיעה", אומרת כרמל, "אם מדברים עם מישהו שלא שם לב לכך אפשר להסב את תשומת לבו, לגעת בו ולעדכן שפונים אליו. אפשר לשבת קרוב אחד לשני ולכבות את המכשירים שמייצרים רעשי רקע שמקשים על המוח לדלות מידע. גם מבט קבוע על השפתיים יכול לסייע, מה שקצת הפך קשה יותר בעידן של מסכות הפנים. כדאי גם שהאדם עם הירידה בשמיעה ישתף את הסביבה הקרובה לו. כשמדברים על הנושא דברים קורים והכל הופך פחות מאיים".

"ירידה בשמיעה זה לא עניין של חיים או מוות", מבהירה כרמל, "וחשוב לשמור על האדם כדי להעמיק את הקשרים שלו ולשמור אותו מחובר לסביבה. שימוש במכשיר שמיעה מעלה את איכות החיים ומחבר יותר לסביבה, אבל אפשר להשתמש גם באביזרים אחרים לא קבועים כמו: אוזניות שמחוברות לטלוויזיה כך שהקול וההבנה של הדיבור טובים יותר, פעמון מוגבר לדלת או טלפון נייח מוגבר לבית. ויש גם את המועדף עליי – מגבר אישי. מדובר במעין מיקרופון המחובר באוזניות לאוזני המטופל שמאפשר לו לשמוע את הסביבה באופן מוגבר. אפשר לשפר את איכות החיים ואת התקשורת של הסובלים מירידה בשמיעה בלי הרבה מאמץ ועם יותר חיבור לסביבה".

* הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של ישראכרט בע"מ ו/או פרימיום אקספרס בע"מ ו/או ישראכרט מימון בע"מ ו/או הבנק המנפיק * אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל * טל"ח

Loading...