לפעמים מחלות העור שמהן אנחנו סובלים הן בסך הכל ביטוי לבעיות נפשיות עמוקות יותר שאיתן אנחנו חוששים להתמודד. חשוב לדעת שלמרכיב הנפשי יש חלק מרכזי בתהליך הטיפולי, ושגם על הסביבה הקרובה אלינו מוטלת החובה להתייחס למצבנו בעת הצורך
אבי יופה
בשנים האחרונות הלכה והעמיקה ההבנה בעולם הרפואי בנושא של תופעות עוריות והקשר שלהן לגורמים נפשיים.
"העור הוא מעטפת הגוף הגדולה ביותר", מסבירה ד"ר מוניקה אלמן, מומחית דרמטולוגית ובעלת רשת מרפאות עוד ואסתטיקה בפריסה ארצית, "הוא עשיר בקולטנים לכאב, לנגיעה קלה, לרגישות, לעונג, לצריבה ולגרד ונחשב רגיש במיוחד. כל שכבה: אפידרמיס, דרמיס ותת עור, מורכבת מקולטנים שונים בדרגות שונות של קליטה".
גרד, לדוגמה, עלול להיות תוצאה ישירה של מתח רב ובעיות נפשיות. כך גם תחושת בערה בשפתיים ובלשון, גרד באשכים, תחושת בערה ברגליים וגם כאבים בקרקפת שעלולים להיות ביטויים למתח רב.
"הבעיות הפסיכוסומטיות הקשורות להופעה של תופעות חריגות בעור מתחילות בחיוורון בזמן פחד או חרדה", מפרטת ד"ר אלמן, "ממשיכות במצבים פסיכוטיים שבהם אנחנו גורמים לעצמנו נזק במודע או שלא במודע, מחלות כמו ספחת שמחמירה במצב של מתח רב, מחלות עור שגורמות לכאב או לגרד מתמשך ומצבי דחק כמו פחד מגורם כלשהו או הזעת יתר.
"גרד, לדוגמה, הוא גירוי של קצות העצבים במעבר שבין האפידרמיס לדרמיס. במידה והעוצמה של הגרד עולה, התחושה מתחלפת לבערה. גרד עשוי להיות מהנה ועם רצון להמשיך להתגרד, או תהליך כואב. אנשים הסובלים מחרדה או ממתח, ונוטים יותר להתפרצויות כעס ותסכול, נמצאים בסיכון מוגבר להחמרה בגרד. גם שומות אצל אנשים עלולות לגרום לחרדה, בעוד שאחרים יתמודדו עם המצב ההורמונלי או הגנטי הזה בצורה רגועה יותר".
אז איזה מחלות עור שיש לנו אנחנו יכולים לקשר למתח נפשי? הנה הרשימה החלקית של ד"ר אלמן: "חזזית ורודה או אקנה רוזצאה. מדובר במחלת עור המופיעה לרוב בנשים עם קשריות אדומות, בדמות הרחבה של נימי דם ופצעונים בעיקר בפנים, בדגש על הסנטר, הלחיים והאף. השינויים שמובילים להתלקחות דלקתית והתפרצות אקנה קשורים באופן ישיר למתח.
"אורטיקריה או חרלת. רבדים אדומים המופיעים על פני העור, מורמים מעט, מגרדים וחולפים תוך שעות. מצבים אלו קשורים באופן ברור למתח מסיבות שונות, בעיות בילדות או מוות של אדם יקר.
"אקזמה אטופית. מחלה המופיעה בעיקר בקרב ילדים, למרות שיש קבוצה קטנה שסובלת מתופעות העור גם בבגרות. נמצא בעבודות קליניות רבות ובתצפיות על מטופלים, שיש קשר ישיר בין עוצמת הגרד והעקצוץ לבין תהליך של מתח או חרדה.
"הרפס – זיהום ויראלי שמתפרץ בעקבות סיבות הקשורות לחום או מחזור וחשיפה לשמש. היום ברור יותר הקשר בין התלקחות של הרפס לבין מתח, ולעתים ניתן טיפול מניעתי בדמות תרופה לתקופה של כמה חודשים.
"חטטת או אקנה וולגריס. נפוצה בקרב 80 אחוזים מהמתבגרים. מדובר במצב של אקנה שמוחמר באופן ברור בשל מצבי לחץ, פגיעה בדימוי העצמי, תחושה של נחיתות מול הסביבה ועוד.
"טריכוטילומניה או תלישת שיער מהקרקפת. תופעה מוכרת בקרב ילדים הסובלים ממתח רב, בעיות בבית, הולדה של תינוק חדש במשפחה ועוד. כסיסת ציפורניים מילדות ועד בגרות מעידה על דחק נפשי בדרגות שונות, ועלולה לגרום לשינויים קשים בציפורן".
"מצבי דחק עלולים לגרום לבעיות עור רבות", מסכמת ד"ר אלמן, "על הרופא להיות מודע וער לכך שמחלות עור פוגעות באופן ישיר במודעות ובהערכה העצמית של האדם. לעתים פתרון העור אינו פותר את הבעיה הרגשית, לכן חשוב לקבל גם טיפול נפשי ולערב את הסביבה הקרובה של החולה כחלק מתהליך ההחלמה".