מזג האוויר משתנה, העננים הופכים אפורים ורובנו עם כמה ק"ג מיותרים שנוספו עוד בתקופת החגים. ודווקא תחושת ההתכנסות הזו פנימה לקראת החורף היא הזדמנות מצוינת להביא את הגוף למצב של אתחול, התעוררות ויצירת אנרגיית ריפוי גבוהה.
יעל קריזברג, נטורופתית והרבליסטית קלינית, עם שש עצות ליצירת אנרגיה שתוביל אותנו לבחירה באכילה טבעית, מותאמת ובריאה:
- הגענו לסתיו. אנחנו נפרדים מהתזונה המקררת של ימי הקיץ החמים והסלטים הופכים לרוב לירקות חמים (מבושלים, מוקפצים או אפויים). על פי הרפואה הסינית הסתיו היא עונה של אלמנט המתכת, המתאפיינת בתחושת כיווץ, התכנסות והכנה לחורף. רצוי להקפיד על אכילת מזונות שמכילים הרבה אנרגיה בתוכם כמו סוגי אגוזים טבעיים, גרעינים וזרעים (שלבו לדוגמה חופן אגוזים עם פרי, הוסיפו שתי כפות גרעיני דלעת/חמניה/זרעי צ׳יה טבעיים לסלט). ירקות שורש אוגרים בתוכם הרבה אנרגיה, וחשוב בתקופת הסתיו לצרוך מזונות קלים לעיכול. לכן שלבו יותר חלבונים מהצומח בתפריט: עדשים, חומוס, שעועית, סויה ופול.
- בואו נשבור את מיתוס ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביום. כל הארוחות חשובות והן צריכות להיות מותאמות לרמת האנרגיה ביום (שעות שינה משתנות אצל כל אחד, פעילות גופנית, גוף בתנועה או בישיבה). בבוקר עוד מתרחשת פעילות של ניקוי ופינוי הגוף מהלילה, ולכן אם לא רעבים בבוקר אין סיבה לאכול שכן האכילה עוצרת את הפינוי שמתמשך בבוקר. ההמלצה היא להתחיל את היום עם חליטה מחממת עד להגעת תחושת הרעב.
ארוחת הבוקר הישראלית של לחם לצד החלבונים והירקות, או כל פחמימה מעובדת אחרת, כולל חטיף ה״בריאות״ או עוגיית שיבולת שועל, תוחלף במנת ירקות (לא קרים מהמקרר) עם אבוקדו, אגוזים טבעיים, ביצים/טופו, חביתת חומוס או דייסת שיבולת שועל עם כפית ממרח שקדים. ומעל פירות יער שתורמים נוגדי חמצון לחיזוק מערכת החיסון. כמה שפחות פחמימות וסוכרים. - בואו נוריד את מוצרי ה״לייט״, ״דיאט״, ״מופחת". כל אלה מכילים חומרים מופחתי קלוריות אבל מזיקים לבריאות, שמעלים את רמות האינסולין ומעכבים ירידה במשקל.
- נפסיק לספור קלוריות או כל דבר אחר, גם כי זה לרוב מוגבל בזמן וגם כי לא כל הקלוריות שוות. קלוריה שמקורה בשוקולד לא מתעכלת כמו קלוריה שמקורה בעדשים, רמות הסוכר שגורמות לשינויים הורמונליים בצריכת קלוריות ממקורות שונים הם אלו שמשפיעים על ירידה או עלייה במשקל ועל איכות החיים.
- נוריד לגמרי פחמימות פשוטות וסוכרים, ננסה להימנע מגלוטן וממזונות מעובדים ומטוגנים.
- יצאתם לעבודה? קחו אתכם תיק עם קופסת ירקות חתוכים, קופסת פירות טריים ושתי קופסאות עם אוכל חם וטעים שהכנתם שיהיה מגרה יותר מכל מה שעד היום הזמנתם. אל תתפתו לקנות סלט בהרכבה ולחשוב שזאת הארוחה הנכונה לאמצע היום שהגוף צריך. תנו לגוף מזון מבושל, חלבונים איכותיים, דגנים מלאים (כוסמת, קינואה, אורז בסמתי) וירקות מבושלים.